МАНАСТИР КОПОРИН

Image

АМБЕЛОС ВИНАРИЈА

МАНАСТИР КОПОРИН

Манастир Копорин са Црквом Светог Стефана је православни манастир који припада Епархији браничевској Српске православне цркве. Налази се на ободу разуђеног градског насеља Велике Плане при граничном појасу са Смедеревском Паланком. Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.


Ктитор манастира је деспот Стефана Лазаревић Високи (1377.–1427.). Манастирска црква подигнута на преласку из 14. у 15. век после битке код Ангоре 1402. године.

Винарија Амбелос опремљена је продајно-дегустационим простором, дегустационом салом односно трпезаријом са 40 места за седење и отвореном терасом са исто толико места. Постоји и мања дегустациона сала за 20 особа, одвојена од подрума стакленим зидом. На 4. спрату конака, у самом поткровљу, налази се ВИП сала за до 25 особа која је предвиђена за састанке, презентације и професионалне дегустације. Што се тиче могућности за дужи боравак, ту су три луксузна апартмана и три двокреветне собе. Незаобилазни део посете винарије свакако мора бити и манастирски комплекс са црквом у којој се налазе мошти светог Деспота Стефана Лазаревића.
Била је у рушевном стању до 1880. године када је почела прва обнова и дозидана јој је припрата. Касних педесетих и током шездесетих година 20. века рађена је конзервација архитектуре и живописа.

Од 1958. године манастир постаје женски, а управо залагањем монахиња и великог броја верника, црквених великодостојника и многих других манастир добија бројне пратеће објекте који данас чине саставни део манастирског комплекса: конак за монахиње, конак за посетиоце, трпезарију и друге.

Од 1951. манастир Копорин се налази под државном заштитом, а од 1979. се води као непокретно културно добро од великог значаја.

Гробница св. деспота Стефана

Налази се у северозападном делу наоса, испод ктироске фреске, а откривена је 1977. године. Након детаљног антрополошког и палеопатолошког прегледа, који је извршио познати антрополог из Лондона Србољуб Живановић 1983., закључено је да се ради о моштима Светог деспота Стефана. Свечани пренос моштију из манастирске капеле у цркву обављен је 15. октобра 1989. године. Кивот са моштима се налази се у северозападним делу храма, а отвара се два пута годишње и то 1. и 15. августа, тј. на дан смрти српског деспота и на дан манастирске славе.
Архитектура манастира припада Моравском стилу. Једини средњовековни објекат у манастиру је једнобродна базилика Св. Архиђакона и првомученика Стефана. Живопис је првобитан. Настао је у време највишег уметничког домета репрезентативног моравског сликарства али се разликује својим скромним ликовним и иконографским изразом и наглашеним линијама. Аутори су из јужних српских крајева или моравски зографи.

Све до 1976. године у оквиру манастира је постојала стара звонара израђена од дрвета. Уместо ње сада је звонара израђена од камена и цигле која у унутрашњости има три нивоа. У њеном поткровљу су смештена три звона, од којих је најстарије оно из 1924. године.

У оквиру манастирског комплекса, поред свих наведених објеката се налази и капела посвећена Рождеству Пресвете Богородице, која је смештена у великом конаку.

У непосредној близини зидина манастирског комплекса налази се извор лековите воде.

Његово преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски и смедеревски господин др. Игњатије Мидић

Игњатије (световно Добривоје Мидић; Кнез Село код Ниша, 17. октобар 1954) епископ је пожаревачко-браничевски и смедеревски, и редовни професор догматике на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, за чијег декана за период од 2018. до 2021. године је изабран 26. јуна 2018. године.

Image

Његово преосвештенство Епископ пожаревачко-браничевски и смедеревски господин др. Игњатије Мидић

Игњатије (световно Добривоје Мидић; Кнез Село код Ниша, 17. октобар 1954) епископ је пожаревачко-браничевски и смедеревски, и редовни професор догматике на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, за чијег декана за период од 2018. до 2021. године је изабран 26. јуна 2018. године.

Линкови

Вина
Винарија
Манастир
Биографија

 

 

Посетите нас

ОТВОРЕНО од 10 - 16ч
Копоринска ББ, Велика Плана, Србија
Телефон: 063 663737
Мапа & Локација

 

 

Пратите нас

© 2018 ambelos vinarija